Volvo dodá Amazonu těžká elektrická nákladní auta

Společnost Volvo Trucks dodá v Německu společnosti Amazon do konce roku plně elektrická těžká nákladní vozidla. Očekává se, že 20 kusů plně elektrických modelů  Volvo FH Electric najede ročně víc než jeden milion kilometrů.

V Amazonu nahradí elektrická nákladní vozidla dieselové vozy a budou hrát klíčovou roli ve snahách elektrifikace prostřednictvím přepravního řetězce. „Amazon se zavázal k dekarbonizaci svého vozového parku a regionální přeprava byla notoricky známým odvětvím, které se jen těžko snižovalo,“ vysvětluje Andreas Marschner, viceprezident Transportation Services Europe společnosti Amazon.

Těžká nákladní vozidla a další užitková vozidla tvoří přibližně 36 % německých emisí z vnitrostátní dopravy, a proto je dekarbonizace silniční dopravy důležitým problémem, který je třeba řešit.

Volvo Trucks zahájilo sériovou výrobu těžkých elektrických nákladních vozidel v září tohoto roku a dostupnost elektrických nákladních vozidel pro meziměstskou a regionální přepravu představuje důležitý milník pro dekarbonizaci silniční dopravy.

Elektrické verze její nejdůležitější produktové řady – těžká nákladní vozidla Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric – budou hrát zásadní roli při dosahování globálního cíle společnosti Volvo Trucks, a tím je, že v roce 2030 bude 50 % všech nových prodaných nákladních vozidel tvořit baterie nebo elektrický palivový článek. Tato těžká elektrická nákladní vozidla jsou schopná přepravovat náklad o celkové hmotnosti až 44 tun a tři zmíněné modely představují přibližně dvě třetiny tržeb společnosti.

Fakta o Volvu FH Electric
Kapacita baterie: 540 kWh
Výstupní výkon: 490 kW (trvalý výkon)
Dojezd na baterii: až 300 km