Anytime carsharing testuje provoz auta na vodík

Vodíkový pohon je nejen podle automobilky Toyota budoucností automobilů. Anytime carsharing testuje provoz vodíkové Toyoty Mirai a první výsledky jsou příslibem. Během léta je možné v Praze spatřit auto Anytime na vodíkový pohon, které společnost v rámci prozkoumávání nových automobilových technologií zkouší. 

Tato unikátní Toyota dostala své jméno z japonského Mirai tedy budoucnost, a skýtá nespočet výhod, jak pro řidiče, tak i pro životní prostředí. V autě se nachází palivový článek, který vyrábí elektřinu sloučením vodíkového paliva a kyslíku, a následně ji pak ukládá do baterie,“ říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime carsharing. „Výsledkem je pak energie, co pohání auto a odpadní látky v podobě vody a trochy tepla. Toyotu Mirai jsme si po tomto testu oblíbili a věříme, až tato technologie dostane větší prostor na trhu, tak i my budeme moct zařadit tuto palivovou alternativu do naší flotily jako stálou možnost,“ dodává.

Výhodou vodíkového pohonu není jen šetrnost k přírodě, ale i relativně dlouhý dojezd (až 647 kilometrů) a rychlé tankování. Místo dlouhého až hodinového dobíjení elektrovozu natankujete vodík do auta během 5 minut. 

 „Vodíkový pohon automobilů je na samém počátku masového rozšíření a má před sebou samozřejmě ještě některé výzvy. Spočívají zejména v oblastech vytvoření dostatečné infrastruktury pro podporu skladování a distribuce. Přesto považujeme vodíkový pohon ze reálnou budoucnost automobilové dopravy, a to nejen té osobní, ale také nákladní a veřejné,“ říká Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značek Toyota a Lexus.

Je zajímavé sledovat vývoj na trhu alternativních pohonů automobilů. „Aktuálně je pro nás ideální hybridní pohon, ale z toho, co se na trhu reálně nabízí, je vodíkový pohon smysluplným řešením, které může brzy začít velmi dobře fungovat,“ dodává Milan Beutl z Anytime.