LG Energy a Stellantis budou vyrábět v USA baterie pro elektromobily

Společnosti Stellantis a LG Energy Solution založili společný podnik na výrobu lithium-iontových baterií v Severní Americe. Plánovaný začátek provozu je na začátku roku roku 2024.

Záměrem obou stran je vybudovat prostřednictvím společného podniku nový závod na výrobu baterií, který pomůže naplnit cíl skupiny Stellantis, aby do roku 2030 tvořila elektrifikovaná vozidla více než 40 % jejích prodejů v USA. Výrobní kapacita závodu, jehož spuštění je plánováno na první čtvrtletí roku 2024, má činit 40 GWh ročně.

Baterie vyrobené v novém závodě budou dodávány do montážních závodů skupiny Stellantis v USA, Kanadě a Mexiku, kde budou instalovány do elektromobilů nové generace, plug-in hybridů a 100% elektromobilů, které budou prodávat jednotlivé značky skupiny Stellantis. Ta vyrábí autombily Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat, Jeep, Alfa Romeo a Abarth.

Umístění nového závodu zatím nebylo oznámeno. Výstavba by měla začít ve druhém čtvrtletí roku 2022. Stellantis plánuje do roku 2025 investovat více než 30 miliard eur do elektrifikace a vývoje softwaru.

Partnerství obou společností v oblasti elektrifikovaných vozidel se datuje od roku 2014, kdy si Stellantis (tehdy Fiat Chrysler Automobiles) vybral společnost LG Energy Solution (tehdy LG Chem) jako dodavatele systému lithium-iontových baterií pro Chrysler Pacifica Hybrid, první elektrifikovaný minivan v odvětví.