Volvo Trucks dostalo rekordní objednávku na elektrické tahače

Společnost Volvo Trucks obdržela od společnosti DFDS, největší přepravní a logistické společnosti v severní Evropě, objednávku na 100 nákladních elektrických vozidel FM. Dohoda je dosud největší komerční zakázkou na elektrická nákladní vozidla Volvo a jednou z největších v historii těžkých elektrických nákladních vozidel na světě.

První dodávky Volvo FM Electric do DFDS budou zahájeny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 a budou pokračovat po celý rok 2023. Nákladní vozidla budou v Evropě využívána pro krátké i delší trasy v logistickém systému DFDS.

FM Electric uveze až 44 tun (celková hmotnost soupravy) a má dojezd až 300 km. Při dobíjení během oběda lze vzdálenost prodloužit. Vozidla se dají nabíjet jak přes noc v depu (každé vozidlo je dodáváno s AC nabíječkou), tak prostřednictvím vysokovýkonného nabíjení na trase (DC nabíjení). 

Trend elektrifikace na trhu těžkých nákladních vozidel se zrychluje. V Evropě bylo letos registrováno několik stovek nákladních vozidel nad 16 tun. Z toho přibližně 40 procent tvoří elektrická nákladní vozidla Volvo.

Společnost Volvo Trucks zahájila sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v roce 2019, jako jedna z prvních značek nákladních vozidel. Nabídka zahrnuje šest modelů elektrických nákladních vozidel-Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL a Volvo VNR, prodávané v Severní Americe.