V Kalifornii představili nákladní auto na vodík

Společnost Hino Trucks představila nákladní vozidla s pohonem na bázi vodíkových palivových článků. Prototyp kategorie XL8 třídy 8 se ukázal na výstavě ACT Expo 2021 v Kalifornii, která je považována za kolébku vodíkových technologií.

Vozidlo je prozatím ve stádiu prototypu. Datum spuštění výroby zatím nebylo oznámeno. Na téma termínu prodeje přitom zaznamenala firma velký zájem účastníků výstavy.

Před necelým rokem oznámila firma Hino Trucks svůj záměr postavit elektrický nákladní vůz na vodíkové palivové články. O rok později na výstavě v kalifornském Long Beach odhalila svůj prototyp a vstoupila tak na trh s vozidly poháněnými vodíkem.

„Od vyhlášení našeho ‚Projektu Z‘ loni v říjnu jsme zaznamenali velký zájem zákazníků, a nyní jim tak můžeme ukázat něco hmotného v podobě našeho prototypu FCEV,“ vysvětlil Bob Petz, senior viceprezident Hino Trucks. „Těšíme se na ověření schopností, spolehlivosti a hospodárnosti našeho elektrického pohonu s vodíkovými palivovými články na platformě XL Series.“

Místo prezentace vozidla nebylo vybráno náhodou. Kalifornie je v rámci Spojených států jedním z leaderů využívání vodíku.