Toyota investuje miliardy na podporu vodíku

Automobilka Toyota se bude spolu se Sumitomo Mitsui Banking a správcovskou firmou SPARX podílet 15 miliardami jenů na financování dalšího fondu na podporu nových technologií, zejména vodíku.

Cílem fondu, který zahájí činnost letos v říjnu, je investování do podniků, které disponují technologiemi schopnými zajistit růst pro budoucí generace. Zároveň bude podporovat technologie pomáhající k dosažení uhlíkové neutrality. Do fondu se přibližně do konce března příštího roku budou moci hlásit další investoři.

Jednou z hlavních náplní investic fondu má být vodík, tedy vodíkový pohon, výroba vodíku a jeho distribuce. Vodíkovou technologií se Toyota zabývá již několik let. Vodíkovou mobilitu testuje v rámci svého města Woven city, vytvořila první vodíkové lodě, nákladní vozidla nebo vlaky. Již šest let také brázdí silnice první sériový vodíkový vůz Toyota Mirai.

Druhou řadu vozu Mirai Toyota začala prodávat i v ČR. Česká vláda nedávno schválila vodíkovou strategii, která počítá s výstavbou čerpacích stanic na vodík. Do roku 2030 by v Česku mohlo jezdit 40 000 až 50 000 vodíkových osobních aut.