KIA představila řízení výkonu elektromotoru mobilem

Automobilka Kia oznámila dokončení vývoje technologie nastavování výkonových parametrů na základě spárování chytrého telefonu s elektromobilem. Řidič tak bude moci přizpůsobovat klíčové funkce prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.

Nastavit půjde sedm výkonnostních parametrů: nejvyšší točivý moment elektromotoru, funkce zapalování, zrychlování a zpomalování, intenzitu rekuperačního brzdění, maximální rychlostní omezení, odezvu a využití energie pro soustavu klimatizace. Nová technologie umožní stáhnout si svůj profil ze serveru a následně svá uživatelská nastavení použít v elektromobilu.  

Sedadlem řidiče to ale nekončí. Uživatelé mohou svá vlastní nastavení sdílet online a vyzkoušet si specifická nastavení jiných uživatelů. Zákazníci mohou aplikovat i nastavení doporučená automobilkou v závislosti na stavu cest, od venkovských silnic přes centra měst až po horské masivy. Aplikace nabízí i optimalizovaná nastavení pro zadaný cíl na základě analýzy zbývající vzdálenosti a požadavků na spotřebu energie.

Šifrováním proti úniku dat

K zabezpečení uživatelských nastavení během jejich odesílání a sdílení na serveru bude automobilka Kia využívat technologii blockchainu. Při odesílání a sdílení vlastních nastavení systém šifruje klíčové výkonnostní parametry v síti tak, že vytváří nové bloky dat a ukládá je do distribuovaného datového úložiště, čímž zamezuje neoprávněné manipulaci s daty.

Kia plánuje do roku 2025 uvést 16 nových elektrifikovaných modelů, včetně pěti hybridů (HEV), pěti plug-in hybridů (PHEV), pěti elektromobilů (EV) a jednoho modelu na palivové články (FCEV). Technologie bude postupně implementována do všech budoucích modelů značky s alternativním pohonem.