Volkswagen Užitkové vozy

·         Světová premiéra modelu e-Crafter zahajuje novou éru užitkových vozidel

·         e-Crafter nabízí užitečnou hmotnost až 1,72 tuny

·         Elektricky poháněný skříňový vůz s vysokou střechou je specialistou do města

 

Praha, 5. září 2018 – Volkswagen Užitkové vozy představuje v Hamburku nový model e-Crafter1/2. S elektrickým pohonem a nulovými emisemi přepraví až 1,72 tuny nákladu. V září rozšíří e-Crafter o výkonu 100 kW (136 k) nabídku modelové řady Crafter o první velký lehký užitkový vůz značky s nulovými emisemi. S debutem elektrického skříňového vozu s vysokou střechou bude zároveň spuštěna ofenziva v oblasti elektrické mobility. Volkswagen Užitkové vozy bude postupně rozšiřovat svou produktovou řadu o vozidla s hybridním nebo zcela elektrickým pohonem.

 

Nový e-Crafter je ztělesněním progresivního přístupu. Vzhledem k tomu, že nevypouští do ovzduší žádné emise, je kompatibilní se všemi myslitelnými ekologickými zónami na celém světě. Zákazy vjezdu, které již byly zavedeny například v Hamburku nebo Paříži pro některé druhy pohonu a emisní třídy, se nebudou modelu e-Crafter týkat ani v dlouhodobém horizontu. I proto získal nový e-Crafter již před svým uvedením na trh ocenění „Evropská cena za trvale udržitelnou dopravu 2018“ v kategorii „Lehké užitkové a dodávkové vozy“.

 

Dojezd koresponduje se vzdálenostmi, které vozidla překonávají v praxi

 

Nový e-Crafter byl vyvinut pro všechny společnosti, které jsou aktivní v centrech měst, ať se jedná o doručovací, kurýrní a další logistické služby, řemeslníky, maloobchodníky, dodavatele energií nebo provozovatele kyvadlové dopravy či taxislužby. S dojezdem až 173 kilometrů podle metodiky EU a záměrným omezením nejvyšší rychlosti na 90 km/h uspokojí e-Crafter bez problémů veškeré reálné požadavky na lehký užitkový vůz pro každodenní provoz ve městě.

 

Tato konfigurace byla zvolena na základě náročných analýz mobility. Volkswagen Užitkové vozy vyhodnotil před zahájením vývoje modelu e-Crafter více než 210 000 provozních profilů u více než 1 500 zákazníků. Výsledkem výzkumu bylo zjištění, že většina řidičů ujede se svým lehkým užitkovým vozem každý den vzdálenost 70 až 100 kilometrů. Právě pro tak dlouhé trasy – absolvované s častými zastávkami a přerušeními jízdy – koncipoval Volkswagen Užitkové vozy nový model e-Crafter. Při koncepci modelu e-Crafter proto nebyla hlavní pozornost zaměřena na maximální, nýbrž na prakticky využitelný dojezd. A díky tomuto konceptu s kompaktnějšími akumulátory zůstává cena na úrovni konkurentů. V České republice bude možné e-Crafter objednávat na konci roku 2018 za předpokládou cenu od 1 700 000 Kč (bez DPH). Skelet karoserie nového modelu e-Crafter, stejně jako ostatní verze modelu Crafter, vyrábí závod Września (Polsko). Finální montáž elektrických komponentů probíhá v hlavním závodě značky Volkswagen Užitkové vozy v Hannoveru.

 

Základem lehkého užitkového vozu s nulovými emisemi je druhá generace modelové řady Crafter

 

Volkswagen e-Crafter byl vyvíjen souběžně s verzemi, poháněnými vznětovými motory TDI Euro 6 s optimalizovanými emisemi. To přináší zásadní výhody. Vzhledem k tomu, že e-Crafter není elektromobilem, který vznikl dodatečnými úpravami a změnami konstrukce, nýbrž byl od začátku koncipován jako lehký užitkový automobil s nulovými emisemi, mohl Volkswagen Užitkové vozy optimálně využít uspořádání vozidla pro integraci komponentů elektrického pohonu. Lithium-iontové akumulátory jsou uloženy prostorově úsporně pod podlahou modelu e-Crafter. Díky tomu je možné využívat celý objem nákladového prostoru skříňového vozu s vysokou střechou a vnější výškou 2 590 mm: tedy 10,7 m3. To samé platí pro další důležité rozměry, jako je šířka mezi podběhy (1 380 mm) nebo výška nákladového prostoru (1 861 mm). Maximální užitečná hmotnost činí v závislosti na verzi 0,975 až 1,720 tuny.

 

Elektromotor, převodovka a diferenciál tvoří kompaktní modul

 

V přídi modelu e-Crafter je uložen synchronní elektromotor typu EEM85, který poskytuje nejvyšší výkon 100 kW a maximální točivý moment 290 N.m. Hnací síla je přenášena na kola přední nápravy prostřednictvím jednostupňové převodovky EQ 290, koncipované speciálně pro užitková vozidla. Elektromotor, převodovka a diferenciál tvoří kompaktní modul, který je vyráběn v závodě Kassel. Mezi další technické prvky systému pohonu patří řídicí jednotka motoru a tzv. výkonová elektronika. Ta reguluje toky elektrické energie s vysokým napětím mezi elektromotorem a akumulátory. Stejnosměrný proud (DC) z lithium-iontových akumulátorů je výkonovou elektronikou přeměňován na střídavý proud (AC). Měnič DC/DC vytváří napětí 12 V pro konvenční elektrickou síť vozidla.

 

Elektromotor s vysokým točivým momentem je pro velký Crafter ideální

 

Elektromotory poskytují maximální točivý moment prakticky od okamžiku rozjezdu. Tomu odpovídá i suverénní akcelerace modelu e-Crafter. Ať se jedná o městské části Treppenviertel v Hamburku Altoně nebo Montmartre v Paříži, e-Crafter podává díky stoupavosti 20 procent skvělé výkony i v městských uličkách se strmým stoupáním. Nový e-Crafter nulovými emisemi je zároveň velmi hospodárný. Kombinovaná spotřeba elektrické energie při užitečném zatížení 1,0 tuny činí 21,54 kWh/100 km.

 

Nabíjecí stanice CCS dokáže nabít akumulátory na 80 procent kapacity za 45 minut

 

Na nabíjecí stanici CCS o výkonu 40 kW (stejnosměrný proud) lze akumulátory (kapacita 35,8 kWh) nabít na 80 procent za pouhých 45 minut. CCS je zkratkou mezinárodně standardizovaného procesu nabíjení stejnosměrným proudem: Combined Charging System. Model e-Crafter je s touto metodou nabíjení kompatibilní již v sériové výbavě. K nabíjení lze použít také nástěnnou nabíječku se střídavým proudem o výkonu 7,2 kW. V tomto případě se akumulátory nabijí na 100 procent kapacity během 5 hodin a 20 minut. Tato metoda nabíjení bude v praxi využívána především přes noc v provozním areálu příslušné dopravní či logistické společnosti.

 

Inovativní asistenční, komfortní, informační a zábavní systémy

 

Jak již bylo uvedeno, vychází nový e-Crafter z druhé generace modelové řady Crafter, uvedené na trh v roce 2017. Technicky inovativní a vizuálně markantní Crafter patří i v roce 2018 mezi velmi úspěšné modely. Volkswagen Užitkové vozy zvýšil v období od ledna do června počet dodaných vozidel Crafter meziročně o 24,5 procenta na 26 800 vozidel.

 

Nový e-Crafter bude uveden na trh s nejmodernějšími asistenčními, komfortními, informačními a zábavními systémy. Sériová výbava zahrnuje mimo jiné parkovací senzory Park Pilot včetně funkce pro ochranu bočních stěn (díky 16 ultrazvukovým senzorům po obvodu karoserie modelu Crafter snižuje riziko poškození vlastního vozu i ostatních vozidel při manévrování v těsném prostoru), Front Assist a zpětnou kameru. Crafter je navíc jako první užitkové vozidlo své třídy sériově vybaven multikolizní brzdou (může zabránit následným kolizím při nehodě). Ve výbavě nechybí ani asistent kompenzaci bočního větru. Mezi další prvky sériové výbavy modelu e-Crafter patří například LED světlomety (pro potkávací, dálková i denní světla), automatická klimatizace Climatronic, vyhřívání sedadel, tepelné čerpadlo a vyhřívané sklo čelního okna, komfortní sedadla a navigační systém „Discover Media“ s funkcí „App-Connect“ (propojení s aplikacemi chytrého telefonu), hlasovým ovládáním a Bluetooth rozhraním pro mobilní telefon. Prostřednictvím programu „Car-Net Guide & Inform“ lze využívat mobilní internetové služby.

 

Celoevropské testování v každodenním provozu u profesionálů

 

Volkswagen Užitkové vozy zapojil do vývoje progresivního lehkého užitkového automobilu velké zákazníky z různých evropských zemí. Zkušenosti a zlepšovací návrhy provozovatelů vozových parků byly analyzovány, aby mohla být nyní představená sériová verze modelu e-Crafter optimálně připravena na každodenní pracovní provoz. Na finálních praktických testech modelu e-Crafter se podílelo 25 společností z Německa, Nizozemí, Velké Británie a Švédska, které do svého vozového parku zařadily 38 předsériových vozidel. Crafter s nulovými emisemi zvládl tyto praktické testy bez ztráty květinky. Mimořádně důležitá je skutečnost, že i za nejnáročnějších podmínek bylo v každodenním provozu dosaženo průměrného dojezdu 100 kilometrů. Příklad hodnocení z odvětví kurýrních a logistických služeb: „ovladatelnost a nákladový prostor jsou přesvědčivé“. Model e-Crafter byl chválen také za „uspokojivé zrychlení i při maximálním zatížení“ i za celkově „vynikající jízdní komfort, obratnost a dobrou jízdní stabilitu“. Uznání si e-Crafter zasloužil rovněž za „komfortní a jednoduché řízení“ a „dobrou akceleraci“.

 

Přehled všech 25 společností, které se zúčastnily praktických testů:

 

  • Albert Heijn (supermarkety)
  • Cambridge City Council (hrabství Cambridge)
  • Coca-Cola (nápoje)
  • DHL (kurýrní a logistické služby)
  • dpd (kurýrní a logistické služby)
  • EnBW (energetika)
  • enercity (energetika)
  • Enercon (energetika)
  • Gatwick (londýnské letiště)
  • GLS (kurýrní a logistické služby)
  • GO! (kurýrní a logistické služby)
  • heijmans (stavební společnost)
  • Hermes (kurýrní a logistické služby)
  • Lekkerland (velkoobchod a logistika).
  • medux (pečovatelské služby)
  • N-Energie (energetika)
  • ocado (internetový supermarket)
  • Postnl (kurýrní a logistické služby)
  • Sandd (kurýrní a logistické služby)
  • Scania (užitková vozidla)
  • Southwark Council (londýnská čtvrť Southwark)
  • temps (malířské dílny)
  • UPS (kurýrní a logistické služby)
  • Volkswagen NL (dovozce v Nizozemí)
  • Volkswagen UK (dovozce ve Velké Británii)

 

 

Značka Volkswagen Užitkové vozy:

„Nabízíme našim zákazníkům na celém světě nejlepší řešení pro přepravu.“ Volkswagen Užitkové vozy nese jako samostatná značka v koncernu Volkswagen globální zodpovědnost za vývoj, výrobu a prodej lehkých užitkových vozů, přičemž vyrábí modelové řady Transporter, Caddy, Crafter a Amarok. Volkswagen Užitkové vozy vypracovává v dialogu se svými zákazníky vhodné koncepce vozidel, jakož i telematická a logistická řešení pro šetrné využívání zdrojů s nejvyšší možnou efektivitou. V roce 2017 prodala značka cca 498 000 lehkých užitkových vozů, které vyrábí v závodech Hannover (D), Poznań (PL), Września (PL) a Pacheco (ARG). Volkswagen Užitkové vozy má na celém světě více než 21 000 zaměstnanců, včetně 14 000 zaměstnanců v závodě Hannover.

 

Poznámky:

1 = e-Crafter, užitečná hmotnost 0,975 tuny – spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: 21,54 (kombinovaná), emise CO2 v g/km: 0 (kombinované), třída hospodárnosti: A+

 

Novinka! Informace o všech aspektech výrobního závodu v Hannoveru naleznete na:

https://www.facebook.com/VolkswagenNutzfahrzeugeMeinWerk/

 

 

Porsche Česká republika s.r.o.

Kontakt: Lenka Vaňková

Telefon:  +420 251 033 821

E-Mail: lenka.vankova@porsche.co.cz

www.vw-uzitkove.cz

www.facebook.com/VolkswagenUzitkoveVozy

www.vwn-presse.de