Hyundai KONA Electric na cestě přes půl světa

Ostrov Gran Canaria dělí od Koreje více než 17 000 kilometrů. To je polovina cesty kolem světa – mezi dvěma místy, která jsou navzdory vzájemné vzdálenosti od 60. let 20. století historicky propojena z důvodu poválečné emigrace.

Ostrov Gran Canaria a Koreu pojí po desetiletí pevná pouta. Jde o vazby, které zasahují i do osobní sféry aktérů, o nichž je tento příběh. Otec Chang-Hyuna Moona (Yuny) byl kapitánem korejské rybářské flotily. Z Busanu se vydal na plavbu kolem světa, napříč Tichým oceánem, proplul Panamským průplavem a přeplul Atlantický oceán až ke Kanárským ostrovům. Obeplul půlku světa na lodi. Osud mu však zabránil, aby pokračoval ve své cestě dál zpět do Koreje, a obeplul tak celý svět. Do Busanu se už nikdy nevrátil.

O čtyřicet let později navrhl jeho syn Yuna, stavební inženýr se specializací na dopravní stavby a povoláním v oblasti sociální odpovědnosti a trvalé udržitelnosti, že uskuteční sen svého otce a překoná druhou polovinu cesty kolem světa po silnicích, a to v elektromobilu.

Yuna jede s otcem Konou

Yuna si pro tuto výzvu vybral elektromobil Hyundai KONA s lithium-iontovými akumulátory o kapacitě 64 kWh, nejvyšším výkonem 150 kW (204 k) a dojezdem 449 kilometrů.

Maroko, Španělsko, Gibraltar, Francie, Monako, Itálie, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Německo, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Slovensko, Česká republika, Polsko, Litva, Lotyšsko, Rusko, Kazachstán, Čína a Jižní Korea – to je 22 zemí, jejichž obyvatelé se stanou svědky Yunova průjezdu na jeho cestě do Busanu. Své dobrodružství zahájil 15. května a jeho příjezd do Busanu je plánován na polovinu července.

Společnost Hyundai Canarias k projektu připravila speciální webové stránky „Road to Busan“.