Veletrh elektromobility a čisté dopravy e-SALON poprvé v ČR v Letňanech!

Pražské výstaviště PVA EXPO hostí od 15. do 18. listopadu 2018 první ročník veletrhu e-SALON. Zajímat by měl nejen všechny fanoušky elektromobilů a čisté mobility, ale i příznivce budoucnosti v dopravě.

Mezi největší lákadla pochopitelně patří elektrická auta. Hlavní hvězdou výstavy bude Audi e-tron. Své první elektrické SUV ingolstadtská automobilka představila ve světové premiéře v polovině září v USA. Výstava e-SALON ale nabídne mnohem víc automobilových „elektrohrdinů“. Mezi nimi třeba Nissan LEAF nové generace, Hyundai Kona i Jaguar I-Pace, který je prvním ryze elektrickým vozem tradiční značky. Nabízí výkon 400 koní a dojezd až 470 km podle nejnovější normy WLTP. Renault jako jednička na trhu elektrických vozů v Evropě ukáže na e-salonu kompletní řadu svých elektromobilů. Návštěvníci akce tak uvidí nejmenšího zástupce modelové řady Renault Z.E model TWIZY s efektními výklopnými dveřmi, ale také vůz ZOE, s dojezdem až 300 km na jedno nabití.

„Kromě statické prezentace na stáncích budou některé vozy také k dispozici pro zkušební jízdy po areálu výstaviště. Mezi nimi třeba oblíbené elektromobily Tesla,“ doplňuje ředitelka výstavy Jana Nosálová. 

Budou i užitková auta do zásuvky

Volkswagen Užitkové vozy se pochlubí novým elektrickým modelem e-Crafter. S elektrickým pohonem a nulovými emisemi přepraví až 1,72 tuny nákladu. Na stánku značky Renault nebude chybět ani Renault KANGOO Z.E., který je nejprodávanější elektrickou dodávkou v Evropě. K jeho silným stránkám patří dojezd až 200 km v reálných podmínkách a několik karosářských provedení.

Plynaři nesmí chybět

Mezi alternativní pohony patří i auta na plyn. Například společnost Inoggy bude prezentovat elektromobily i vozidla na stlačený zemní plyn (CNG). Firma patří k předním evropským provozovatelům veřejné i firemní infrastruktury pro nabíjení elektromobilů s více než 7 tisíci nabíjecími místy ve 22 zemích.

Zaměřeno i na hybridy a vodík

Na ploše přesahující deset tisíc metrů čtverečních budou k vidění i hybridní novinky od Toyoty a její luxusní značky Lexus. Toyota oslavila loni 20 let od uvedení prvního hybridního modelu Prius. Za tu dobu prodala po celém světě víc než 12 milionů hybridů. Aktuálně v Česku nabízí celkem sedm modelů s plně hybridním pohonem. Na e-salonu se představí kompletní hybridní řada (Yaris, Auris, C-HR, RAV4, Prius Plug-in), které doplní jedna ze zásadních novinek příštího roku, Toyota Camry. Vodíkovou budoucnost pak bude reprezentovat model Toyota Mirai.

Elektrická infrastruktura jako na dlani

Bohatou nabídku e-SALONU doplní i prezentace výrobců a provozovatelů veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily. Infrastrukturu bude na e-salonu zastupovat například společnost Webasto, tedy přední německý výrobce pro automobilový průmysl. Dnes nabízí i nabíjecí stanice hlavně pro domácí použití. Zastoupeni budou i čeští výrobci nabíjecích stanic jako třeba společnost Voltdrive zabývající se kompletní dobíjecí infrastrukturou.

V doprovodném programu vyhlášení ankety EcoCar roku

Součástí veletrhu bude i start odborné ankety EcoCar roku. Experti v ní zvolí nejekologičtější vozidlo. „Součástí doprovodných akcí budou mimo jiné i odborné semináře s Asociací čisté mobility i konference i-City zaměřená na inteligentní ekologickou dopravu ve městech,“ připomíná Jana Nosálová. Veletrh pořádá společnost PVA EXPO PRAHA ve spolupráci s TV Prima a jejím motoristickým pořadem Autosalon. Výstava se bude konat ve dnech 15. – 18. listopadu 2018 na výstavišti v Letňanech.

(Pro širokou veřejnost bude otevřeno do 16. do 18. listopadu.)

Generálním partnerem veletrhu e-SALON 2018 je Skupina ČEZ

Elektromobilita je pro energetiku logickým trhem, Skupina ČEZ se jí proto systematicky věnuje již 10 let. Provozujeme největší síť veřejného dobíjení v ČR s více než 120 stanicemi. Rychlodobíjecí stanice vznikají i díky podpoře z evropského programu CEF (Connecting Europe Facility). Současně nabízíme širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro jednotlivce, firmy, municipality a kraje.